Er komt nogal wat kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning, zeker ten opzichte van een bestaande woning. Naast dat je wellicht te maken krijgt met meerwerk, moet de woning vaak nog gebouwd worden. Dat betekent dat je beslissingen moet nemen vanaf de bouwtekening. Niet altijd even makkelijk. Met onze 5 tips helpen we jou om in controle te blijven.
Tip 1. Badkamer indeling standaard of anders?
In de meeste standaard indelingen van nieuwbouw huizen gaat veel ruimte verloren, staan muren op een onhandige plek (voor jouw situatie) en zitten lichtpunten vaak niet optimaal. Bedenk van tevoren goed wat voor jou de meest perfecte indeling is. Haal op de plattegrond alle muren weg en probeer in gedachten de leukste en handigste plekken te visualiseren. We helpen jou graag bij het ontwerpen van jouw ideale ruimte.
Tip 2. Duidelijke afspraken
Voordat er gebouwd wordt, moet je een aantal dingen duidelijk afspreken met de bouwer of ontwikkelaar. Data is een belangrijk item. Wanneer moet jij zelf informatie aanleveren? Wanneer kan je de indeling niet meer wijzigen? Wanneer moeten de elektrapunten bekend zijn? Wanneer moet je eigenlijk voor je badkamer beslissen?
Al deze data worden je vaak wel door de bouwer verteld, maar vaak onthoud je alleen de geplande opleverdatum. Zet al die data in je agenda en maak een duidelijke planning van tevoren, want je komt altijd in tijdsnood. Al die dingen uitzoeken kost echt meer tijd dan je denkt!
Tip 3. Maak foto’s
Niet alleen leuk, maar ook te gebruiken als eventueel bewijsmateriaal. Leg alles wat je maar vast kunt leggen vast. Van het moment dat de fundering wordt gestort tot de oplevering. Maar ook van wijzigingen op de bouw, wijzigingen op papier, je eigen ideeën, etc. Dan weet je straks precies waar de leidingen lopen, maar mocht er onenigheid zijn met de bouwer van je nieuwbouwhuis, dan heb je altijd een heel helder overzicht van de gebeurtenissen.
Tip 4. Vooroplevering
De vooroplevering vindt één of twee weken voor de echte oplevering plaats. Gebreken die dan worden geconstateerd, kunnen snel worden verholpen. Bij de daadwerkelijke oplevering blijven er hopelijk nog weinig gebreken over. Een vooroplevering is niet verplicht en is geen juridisch moment. Neem iemand in de hand die jou begeleidt en helpt bij het realiseren van jouw nieuwe droomhuis. Iemand die technisch mee kan denken, kan controleren of alles klopt en wat de afspraken zijn. Nee, dan bedoel ik niet mijzelf. Ik ben goed in het ontwerpen van de indeling van jouw nieuwe huis en badkamer én het uitwerken daarvan. Denk meer aan een bouwbegeleider of iemand van Stichting Eigen Huis.
Tip 5. Afwerknormen
Zorg voor een volledige omschrijving in het bestek. In het bestek staan naast de administratieve en juridische voorwaarden ook de technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. Teken niet voor zaken die je niet helemaal duidelijk zijn of die mondeling zijn afgesproken. Zorg dat je alle nodige werkzaamheden zwart op wit hebt staan, voorzien van een volledige omschrijving. Leuk is het niet, maar dan heb je iets om op terug te vallen als het resultaat anders uitpakt dan verwacht en afgesproken is.